Ενημέρωση

Τι είναι η Αντίστροφη Ώσμωση;

Η αφαλάτωση είναι μια μέθοδος κατά την οποία μετατρέπουμε το μη πόσιμο σκληρό ή γλυφό νερό σε πόσιμο.

Αυτό γίνεται αφαιρώντας τα άλατα από το νερό. Εφαρμόζεται κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές.
Όταν το νερό είναι σκληρό, γλυφό, έχει φυτοφάρμακα, εξασθενές χρώμιο, υψηλή συγκέντρωση σε νιτρικά και νιτρώδη και χρειάζεται ειδική επεξεργασία. Η μέθοδος που χρησιμοποιεί η Aqualife για την αφαλάτωση του νερού ονομάζεται Αντίστροφη Όσμωση. Ανάλογα με την ποιότητα και την ποσότητα του νερού που χρειάζεται κάθε φορά να καθαρίσουμε, αλλά και ανάλογα με τα στοιχεία τα οποία περιέχει στη σύστασή του, ο επιστημονικός συνεργάτης της Aqualife θα προτείνει στον καθένα το κατάλληλο σύστημα για την δική του μοναδική περίπτωση.
Ας εξετάσουμε κάποιους όρους που είναι απαραίτητοι ώστε να κατανοήσουμε τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα της αντίστροφης όσμωσης.

Άλατα:

Τα άλατα είναι από τις συνηθέστερες χημικές ενώσεις. Έχουν ομοιότητες με το κοινό αλάτι (χλωριούχο νάτριο) όπως τη διαλυτότητα και τη γεύση. Πολλά άλατα είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του οργανισμού γιατί περιέχουν απαραίτητα μέταλλα. Μέταλλα όπως το ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, νάτριο, και ο σίδηρος κάνουν τα κύτταρα του οργανισμού μας ικανά να φέρνουν σε πέρας πολύ βασικές λειτουργίες, ενώ η έλλειψή τους κάνει το σώμα να δείχνει και να αισθάνεται κουρασμένο. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και βλαβερά για τον οργανισμό άλατα όπως π.χ. τα νιτρικά άλατα που είναι δηλητήρια.

Ώσμωση:

Γενικά, η όσμωση είναι μια διαδικασία, κατά την οποία, όταν έχουμε δύο διαλύματα διαφορετικής πυκνότητας που επικοινωνούν μέσω μιας ημιπερατής μεμβράνης (όπου το υγρό μπορεί να περάσει μόνο προς τη μία κατεύθυνση) όπως στο σχεδιάγραμμα, ο διαλύτης (νερό) περνά από το αραιότερο προς το πυκνότερο διάλυμα. Έτσι, το πυκνότερο γίνεται αραιότερο, μέχρι να εξισωθεί. Η μέθοδος αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ισορροπήσει δύο διαλύματα διαφορετικής πυκνότητας, ώστε να φεύγουν ουσίες διαλύτη από το αραιότερο προς το πυκνότερο με τελικό αποτέλεσμα και τα δύο διαλύματα να έχουν την ίδια πυκνότητα στο τέλος.

Αντίστροφη Ώσμωση:

Όταν ασκείται πολύ μεγάλη πίεση στο πυκνό διάλυμα (το διάλυμα με τα άλατα), το φαινόμενο της όσμωσης αντιστρέφεται – ο διαλύτης (νερό) κινείται από το πυκνότερο στo αραιότερο διάλυμα. Από την μεμβράνη εξέρχεται σχεδόν καθαρό νερό (Η2Ο), το οποίο και χρησιμοποιούμε. Το μέρος του διαλύματος με τη μεγάλη συγκέντρωση σε άλατα (πυκνότερο) αποβάλλεται στην αποχέτευση. Με αυτό τον τρόπο μετατρέπεται το υφάλμυρο ή σκληρό νερό σε πόσιμο
Το νερό περνά από επεξεργασία πριν εισέλθει στη μεμβράνη ώστε να μην την καταστρέφει, καθώς και αφού περάσει από τη μεμβράνη ώστε να γίνει πόσιμο. Η αντίστροφη όσμωση λέγεται για συντομία RO από το Reversed Osmosis.

Η αφαλάτωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες χρήσεις εκτός από το να κάνει το νερό πόσιμο. Για παράδειγμα:
• Στις συσκευές που χρησιμοποιούν νερό, ώστε να μην καταστρέφονται από τα άλατα (οδοντιατρικές μηχανές, καφετιέρες, πλυντήρια, παγομηχανές κ.λπ.)
• Σε ενυδρεία
• Σε σίδερα ατμού
• Σε δίαιτες πτωχές σε νάτριο
• Σε δίαιτες απώλειας βάρους
• Στον καφέ και το τσάι
• Σε διαλύματα καθαρισμού
• Στη φροντίδα του σώματος
• Στους υαλοκαθαριστήρες αυτοκινήτων
• Στα καλοριφέρ
• Σε βιομηχανικές μονάδες

Για οποιαδήποτε χρήση χρειάζεστε, ή υποψιάζεστε ότι χρειάζεστε κάποιο σύστημα αντίστροφης όσμωσης καλέστε την Aqualife και ζητήστε πληροφορίες για τη δική σας περίπτωση. Το τεχνικά εκπαιδευμένο προσωπικό θα χαρεί να σας ενημερώσει για την κατάλληλη για εσάς λύση.