X
Ωράριο: Δευ. - Παρ. 8.00 - 16.00
Επικοινωνία : 210-9333233

Η εκδίκηση του νερού

Αρχική » Η εκδίκηση του νερού
Πάντα με μάγευε το νερό. Σε αυτό οφείλεται ζωή, ενώ έχει ιδιότητες που δεν έχει καμία άλλη χημική ένωση στον πλανήτη.
1ο. Είναι η μοναδική ουσία που εμφανίζεται ταυτόχρονα και στις τρεις καταστάσεις της ύλης. Στερεά, υγρή και αέρια, ενώ παρουσιάζεται και ως υπερκρίσιμο υγρό και στην κατάσταση υγρού κρυστάλλου. (συνολικά πέντε καταστάσεις!). 2ο. Διαστέλλεται κάτω από τους 4 βαθμούς C. Η ιδιότητα αυτή, είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την ζωή και τον πλανήτη γιατί καθιστά το νερό σε υγρή μορφή πιο πυκνό. Έτσι οι πάγοι επιπλέουν και παρέχουν θερμική μόνωση, δηλαδή εμποδίζουν το νερό που βρίσκεται από κάτω να παγώσει, με όλες τις ευεργετικές συνέπειες για την ζωή στο νερό. Με τον ίδιο τρόπο θρυμματίζει τους βράχους μέσα στους οποίους εισέρχεται και τους οδηγεί σε αποσάθρωση. Αυτό μεταβάλλει διαρκώς το γεωμορφολογικό ανάγλυφο και την φύση των πετρωμάτων στην επιφάνεια.

Από που προήλθε όμως το νερό; Πως βρέθηκε στον πλανήτη;

Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι το νερό είναι πιθανό να δημιουργήθηκε πριν από το ηλιακό μας σύστημα. Δεν υπήρχε όμως στη γη από την αρχή της δημιουργίας της. Αν υπήρχε, θα έπρεπε να βρίσκεται σε αέρια κατάσταση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν τότε και θα είχε παρασυρθεί στο σύμπαν από τα ισχυρά κοσμικά ρεύματα. Έχει έλθει συνεπώς από το διάστημα. Παλιά θεωρούσαμε ότι το έχουν φέρει οι κομήτες, που έχουν μεγάλες ποσότητες πάγου, αλλά αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να έχει συμβεί έτσι. Σήμερα πιστεύουμε ότι το έχουν φέρει αστεροειδείς – μετεωρίτες με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, όπως οι ανθρακούχοι χονδρίτες (Carbonaceous chondrite). Το θέμα συνεχίζει να ερευνάται με τη συμβολή των δορυφόρων. Μυστήριο αποτελεί και η μεγάλη ποσότητα νερού στους ωκεανούς.

Ο ανθρώπινος πολιτισμός και το νερό

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ο πολιτισμός ανθίζει και αναπτύσσεται κοντά σε υδάτινους σχηματισμούς. Δίπλα σε ποτάμια, λίμνες, παραθαλάσσιες περιοχές και υδάτινους δρόμους. Οι πολιτισμοί της Μεσοποταμίας, της Αρχαίας Αιγύπτου, της Ινδίας και της Κίνας άνθισαν γύρω από τον Τίγρη, τον Ευφράτη, τον Νείλο, τον Γάγγη και τον Κίτρινο ποταμό. Και οι προελλαδικοί πολιτισμοί στην Ευρασία είναι χτισμένοι γύρω από ποτάμια, ενώ και τα ονόματα που τους έχουν δώσει έχουν κοινή γλωσσική ρίζα. Ηριδανός, Δούναβης, Δνείπερος, Δνείστερος , Δον. Η αρχαία Ελλάδα ανέπτυξε τον πολιτισμό της γύρω από το Αιγαίο Πέλαγος, σαν σταυροδρόμι των μέχρι τότε γνωστών πολιτισμών. Και σήμερα οι περισσότερες μεγαλουπόλεις συνδέονται με το νερό. Νέα Υόρκη, Σικάγο, Παρίσι, Λονδίνο, Μπουένος Άιρες είναι μερικές χαρακτηριστικές.

Νερό και σημερινή Ελλάδα

Ο ρόλος του νερού είναι το ίδιο σημαντικός και για την πατρίδα μας. Οι περισσότερες μεγάλες πόλεις, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Πάτρα, αλλά και Βόλος, Καλαμάτα, Ναύπλιο, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα είναι παραθαλάσσιες, ενώ η Λάρισα είναι χτισμένη γύρω από τον Πηνειό, η Σπάρτη στον Ευρώτα, οι Σέρρες στην κοιλάδα του Στρυμόνα, τα Ιωάννινα γύρω από την λίμνη, όπως και η Καστοριά κλπ. Και φυσικά τα νησιά. Το Ελληνικό αρχιπέλαγος περιλαμβάνει πάνω από 6000 νησιά και νησίδες, από τα οποία είναι κατοικημένα τα 227. Το νερό είναι το σημαντικότερο στοιχείο της ζωής μας. Νερό χρειάζεται για την διατήρηση και ανάπτυξη της ζωής και της οικονομίας. Για τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την βιομηχανία και φυσικά για τη διατροφή μας. Αλλά και για την ιατρική, την καθαριότητα, την ομορφιά και την απόλαυση. Όταν για παράδειγμα πηγαίνουμε με τα παιδιά στον Εθνικό Κήπο, απολαμβάνουμε τα δέντρα, τα λουλούδια, τα σιντριβάνια, τη λιμνούλα και τις πάπιες.